Een nieuwe zomer betekent ook weer een uurtje minder slaap. Want komend weekend wordt de tijd weer een uurtje vooruit geschoven en raken we dus een uur slaap kwijt. Maar ach, als het zonnetje schijnt is het helemaal niet erg om eerder op te staan, zult u denken. Toch heeft dit uurtje minder zo zijn gevolgen.
Help!… een uur minder slaap?
De maandag na de omschakeling van de zomertijd is dé dag dat mensen het minst uitgeslapen zijn, volgens Amerikaans onderzoek. Het kan dus zijn dat u een beetje slaperig op het werk verschijnt. Dat is natuurlijk logisch, maar een uurtje minder slaap kan ernstige gevolgen hebben voor de veiligheid op het werk. Zo heeft een studie van 2009 in het Journal of Applied Psychology het aantal verwondingen on-the-job onderzocht bij mijnwerkers in de jaren 1983-2006. Op een gemiddelde maandag werden 63 verwondingen gerapporteerd, terwijl op de maandag na het ingaan van de zomertijd gemiddeld met 5,7% opliep. Tevens was de ernst van het letsel toegenomen.
Andere studies hebben aangetoond dat de zomertijd ook problemen oplevert op de weg. Er is een verhoogd risico op auto-ongelukken. Het is echter niet geheel duidelijk of dit komt door het slaaptekort, de veranderingen in belichting of omdat men een uur later gaat forensen.
Waar de gevolgen van de zomertijd duidelijk merkbaar zijn, heeft de wintertijd geen ernstige gevolgen. Deze herfstverandering heeft zelfs een positief effect op de hoeveelheid extra slaap die men kreeg: gemiddeld slaapt men 12 minuten meer. Dit is echter niet genoeg om een merkbaar verschil in veiligheid op de werkplek op te merken.
Invloed op de slaap
In de lente, wanneer de klok vooruit gezet wordt, blijft men langer op. Waar u normaal wellicht om 23:00 gaat slapen, blijft u nu op tot middernacht. Wanneer de wekker dan afgaat, heeft u een uur minder kunnen slapen. In de herfst wordt u waarschijnlijk juist moe rond 22:00, maar past u zich aan aan uw normale bedtijd van 23:00. Zo heeft u min of meer hetzelfde aantal uren geslapen.
Om de risico’s van de zomertijd te beperken, hebben onderzoekers Barnes en Wagner een aantal suggesties voor u. Zo kunnen moeilijke werkzaamheden op werkplekken waar gevaarlijk werk wordt verricht wellicht later in de week gepland worden. Zo hebben werknemers de kans om zich aan te passen. Of neemt u simpelweg een extra dagje vrij om bij te slapen?