Volg ons

NIEUWS

NOOIT MEER SLAPEN

Het kunstmatige licht van tv en laptops onderdrukt het vrijkomen van melatonine en het gebruik van deze apparaten binnen een uur voor het slapengaan zorgt voor een slechtere nachtrust. Zo blijkt deze week uit een onderzoek.

(Door mednet.nl)

En daar zullen niet veel mensen blij van worden. Hebben we net met zijn allen een supergroot plasmascherm aan de muur gehangen, blijkt dat je er net zo wakker van wordt als van een paar stevige espresso’s. En wat moeten we dan in dat laatste uur? Als je geen tv mag kijken kun je net zo goed een uur eerder gaan slapen. Bovendien weet iedereen zelf het beste waar slapeloosheid door komt. Door piekeren, ouder worden, slechte matrassen die zich niet compleet en ondersteunend aansluiten op je lichaam, koffie drinken en verliefdheid. Ik lijd zelf ook al enige jaren met veel plezier aan slapeloosheid, de jongste is nu bijna twee. En bovendien val ik vaak juist in slaap voor de televisie. Zegt dat iets over de helderheid van mijn t.v. of bezitten Pauw & Witteman onvermoede krachten?

De onderzoekers zullen zich waarschijnlijk niet realiseren wat voor grote consequenties hun bevindingen zullen hebben voor de maatschappij: Mensen die vaak in slaap vallen achter het stuur, zetten om de veiligheid te vergroten een dvd speler op het dashboard. Het acht uur journaal wordt verplaatst naar half vijf, we gaan eerst een goede film kijken en daarna pas eten. Het is vast geen toeval dat dit onderzoek slechts een paar dagen na de bekendmaking van de iPad 2 naar buiten wordt gebracht. De iPad 1 zorgde zelfs vóór het verschijnen al voor slapeloze nachten, al was het maar omdat je buiten op je matje voor de Mac winkel niet zo lekker slaapt, en dat zal met nummer twee wel niet veel minder zijn. Op de site van Apple staat het zelfs genoemd als een aanprijzing: ‘De batterij gaat maar door. En jij dus ook’. Alsof slaap iets is voor Windows gebruikers en alle anderen zonder trendy bril.

Maar gelukkig komen ze ook met een oplossing: ’10 uur batterij is genoeg om een hele nacht films te kijken’. En dan opeens snap je dat het probleem juist ligt bij al die anderen die zo nodig wel moeten slapen en op die manier nacht in nacht uit filmloos blijven. Want uit eindelijk gaat de maatschappij van ons verlangen dat we zelf een 24 uurs economie zijn. Iedereen slaapt wanneer het hem of haar het beste uit komt. En dat hoeft heus niet altijd ’s nachts in bed, maar kan ook nu wel even, met je hoofd op het bureau. Zolang je het scherm maar uit zet.